tengerpart

A félszigetről röviden

Isztria a horvát Adria egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, különösen a magyarok körében, hiszen hazánkból egy fél napi utazással már ott is vagyunk az Adria-tenger legnagyobb félszigetén, Horvárország legfejlettebb idegenforgalmi körzetében. A félsziget változatos kikapcsolódást nyújt az aktív pihenők, és a nyaralni vágyók számára egyaránt. A kellemes mediterrán klíma, a történelmi emlékekben gazdag, hangulatos tengerparti városkák, a kristálytiszta vizű tenger – mind, mind vonzzák a látogatókat. Akik sohasem csalódnak! Isztria az a hely, ahová szívesen visszatér az ember.

A félszigetről röviden

Búvárkodás

Nem kell hozzá nagy tudás, könnyedén tudunk búvárkodni olyan partszakaszokon, ahol 1-2 méter mély a víz. Én amikor Isztrián voltam utoljára, még nem is tudtam úgy úszni a víz alatt, hogy nem fogom be az orrom. És mégis sikerült kihalásznom ezt-azt a tengerfenékről, lásd a képen. Egyszerűen fantasztikus szórakozás volt. Azóta már átuszom a 25 méteres medencét egy levegővel, természetesen úgy, hogy nem kell közben befognom az orrom, hogy ne menjen bele a víz. :) Szóval már alig várom, hogy visszatérjek Isztriára, és most így próbáljam ki magam.

Búvárkodás

A strandok Isztrián

A strandok Isztrián ingyenesek, legalábbis én még nem találkoztam fizetős stranddal. Nagyrészük sziklás-köves, de akad homokos tengerpart is. Általában egy öbölben találhatók a strandok, és van, hogy ez az öböl el is van kerítve egy hálóval a nyílt víztől. Bár cápatámadástól nem kell tartani, nem hallottam, és nem is olvastam még ilyesmiről – valószínűleg azért, mert még soha nem fordult elő ilyesmi az Adrián.

Ha búvárkodni szeretnénk, és érdekes csigákat, kagylókat összegyűjteni a tenger fenekéről, érdemes keresni egy elhagyottam kis öblök, ahol kevés az ember, ergo még nem vadászták le a tengerfenékről a herkentyűket. A képen nem egy ilyen elhagyatott öböl, hanem egy népszerű strand látható. :)

A strandok Isztrián

Szigetek nem messze a parttól – ingyen wellness jacuzzi

Az utóbbi időben divatos lett a szó: wellness… Magyarul passzív pihenés! :D Na, ezt érdemes összekötni egy kis fitnessel, hogy aztán megérdemelten élvezhessük a wellnesst, azaz a jólétet. Főleg Isztria nyugati partjainál sok a kis sziget. Távulságuk sokszor nincs egy kilométer sem a partról. És ha vesszük a bátorságot, és beúszunk rájuk, felejthetetlen élményben lehet részünk. Gondolj csak bele, milyen érzés az, amikor egyedül vagy(tok) egy kis szigeten, egy parányi szárazföldön. Nincs senki rajta, senki idegen, csak körbe a tenger, és Ti! Eszméletlen jó, próbáljátok ki! És ami mégjobb, az ingyen jacuzzi! Kerestek egy sziklás partszakaszt, ami a nyílt tenger felé néz, ahol jó nagyok a hullámok. Beültök egy sziklahasadékba, ahol nem élesek a kövek, viszont jól becsapkodnak a hullámok. – és élvezitek az ingyen jacuzzit! Ti találtátok, tökéletesen természetes, és természetesen tökéletesen ingyenes, ha nem számítjuk azt, hogy be kellett érte úsznotok a szigetre. – ami csak növeli az élmény értékét! :)

Szigetek nem messze a parttól - ingyen wellness jacuzzi

Ha komolyan gondoljuk a búvárkodást…

…és jó úszók vagyunk, érdemes még itthon venni egy békaláb-szemüveg-pipa szettet pár ezer Forintért valamelyik sportáruházban, mert így sokkal olcsóbban megússzuk a búvárkodást, mintha odakint vennénk meg ezeket.

Ha komolyan gondoljuk a búvárkodást...

      Következő oldal →