sziklás tengerpart

A tengerpart Isztrián

Javarészt sziklás, ami azért nagyszerű, mert így nincs mit felkavarnia a víznek, vagyis gyönyörűen ellátni a víz alatt sok-sok métert, és lehet búvárkodni. Persze aki a klasszikus homokos tengerpartra vágyik, az is megtalálja a számításait Isztrián. No és persze ne feledkezzünk meg Isztria látnivalóiról sem.

A tengerpart Isztrián

A strandok Isztrián

A strandok Isztrián ingyenesek, legalábbis én még nem találkoztam fizetős stranddal. Nagyrészük sziklás-köves, de akad homokos tengerpart is. Általában egy öbölben találhatók a strandok, és van, hogy ez az öböl el is van kerítve egy hálóval a nyílt víztől. Bár cápatámadástól nem kell tartani, nem hallottam, és nem is olvastam még ilyesmiről – valószínűleg azért, mert még soha nem fordult elő ilyesmi az Adrián.

Ha búvárkodni szeretnénk, és érdekes csigákat, kagylókat összegyűjteni a tenger fenekéről, érdemes keresni egy elhagyottam kis öblök, ahol kevés az ember, ergo még nem vadászták le a tengerfenékről a herkentyűket. A képen nem egy ilyen elhagyatott öböl, hanem egy népszerű strand látható. :)

A strandok Isztrián

Elhagyott kis öblök – Búvárparadicsom

Ha búvárkodni akarunk, érdemes elhagyni a zsúfolt strandokat, és elindulni valamelyik irányban a part mentén, amíg nem találunk egy szép kis öblöt, ahol csak magunk vagyunk. Itt aztán egyből több tengerisün vázat találunk, és eleve az egész valahogy sokkal hangulatosabb a nyüzsgő strandolók nélkül.

Elhagyott kis öblök - Búvárparadicsom

Vigyázzunk a tengerisünökkel a vízben!

Az egyetlen negatívum, hogy sok a tengeri sün. Kellemetlen a szúrásuk, akár még dokihoz is el kell velük menni, ha súlyos a dolog. De semmi vész, könnyű ellenük védekezni, elég ha egy – az ottani városok bazárjában, illetve azóta már itthon is kapható – műanyagpapucsban merészkedünk a vízbe. Kézzel meg még annyira sem nyúlunk a még elő tengerisünökhöz. Nem úgy a már kimúlt, csak a vázukat maguk mögött hagyókhoz! Azokat gyűjtsük be! És ne lepődjünk meg, ha megmozdulnak a tengerfenéken, van, hogy apró rákok kültöznek be a csigák, és sünök vázaiba.

 

Szigetek nem messze a parttól – ingyen wellness jacuzzi

Az utóbbi időben divatos lett a szó: wellness… Magyarul passzív pihenés! :D Na, ezt érdemes összekötni egy kis fitnessel, hogy aztán megérdemelten élvezhessük a wellnesst, azaz a jólétet. Főleg Isztria nyugati partjainál sok a kis sziget. Távulságuk sokszor nincs egy kilométer sem a partról. És ha vesszük a bátorságot, és beúszunk rájuk, felejthetetlen élményben lehet részünk. Gondolj csak bele, milyen érzés az, amikor egyedül vagy(tok) egy kis szigeten, egy parányi szárazföldön. Nincs senki rajta, senki idegen, csak körbe a tenger, és Ti! Eszméletlen jó, próbáljátok ki! És ami mégjobb, az ingyen jacuzzi! Kerestek egy sziklás partszakaszt, ami a nyílt tenger felé néz, ahol jó nagyok a hullámok. Beültök egy sziklahasadékba, ahol nem élesek a kövek, viszont jól becsapkodnak a hullámok. – és élvezitek az ingyen jacuzzit! Ti találtátok, tökéletesen természetes, és természetesen tökéletesen ingyenes, ha nem számítjuk azt, hogy be kellett érte úsznotok a szigetre. – ami csak növeli az élmény értékét! :)

Szigetek nem messze a parttól - ingyen wellness jacuzzi

      Következő oldal →