öböl

A strandok Isztrián

A strandok Isztrián ingyenesek, legalábbis én még nem találkoztam fizetős stranddal. Nagyrészük sziklás-köves, de akad homokos tengerpart is. Általában egy öbölben találhatók a strandok, és van, hogy ez az öböl el is van kerítve egy hálóval a nyílt víztől. Bár cápatámadástól nem kell tartani, nem hallottam, és nem is olvastam még ilyesmiről – valószínűleg azért, mert még soha nem fordult elő ilyesmi az Adrián.

Ha búvárkodni szeretnénk, és érdekes csigákat, kagylókat összegyűjteni a tenger fenekéről, érdemes keresni egy elhagyottam kis öblök, ahol kevés az ember, ergo még nem vadászták le a tengerfenékről a herkentyűket. A képen nem egy ilyen elhagyatott öböl, hanem egy népszerű strand látható. :)

A strandok Isztrián

Elhagyott kis öblök – Búvárparadicsom

Ha búvárkodni akarunk, érdemes elhagyni a zsúfolt strandokat, és elindulni valamelyik irányban a part mentén, amíg nem találunk egy szép kis öblöt, ahol csak magunk vagyunk. Itt aztán egyből több tengerisün vázat találunk, és eleve az egész valahogy sokkal hangulatosabb a nyüzsgő strandolók nélkül.

Elhagyott kis öblök - Búvárparadicsom

Vigyázzunk a tengerisünökkel a vízben!

Az egyetlen negatívum, hogy sok a tengeri sün. Kellemetlen a szúrásuk, akár még dokihoz is el kell velük menni, ha súlyos a dolog. De semmi vész, könnyű ellenük védekezni, elég ha egy – az ottani városok bazárjában, illetve azóta már itthon is kapható – műanyagpapucsban merészkedünk a vízbe. Kézzel meg még annyira sem nyúlunk a még elő tengerisünökhöz. Nem úgy a már kimúlt, csak a vázukat maguk mögött hagyókhoz! Azokat gyűjtsük be! És ne lepődjünk meg, ha megmozdulnak a tengerfenéken, van, hogy apró rákok kültöznek be a csigák, és sünök vázaiba.

 

Ha komolyan gondoljuk a búvárkodást…

…és jó úszók vagyunk, érdemes még itthon venni egy békaláb-szemüveg-pipa szettet pár ezer Forintért valamelyik sportáruházban, mert így sokkal olcsóbban megússzuk a búvárkodást, mintha odakint vennénk meg ezeket.

Ha komolyan gondoljuk a búvárkodást...