búvárkodás

A tengerpart Isztrián

Javarészt sziklás, ami azért nagyszerű, mert így nincs mit felkavarnia a víznek, vagyis gyönyörűen ellátni a víz alatt sok-sok métert, és lehet búvárkodni. Persze aki a klasszikus homokos tengerpartra vágyik, az is megtalálja a számításait Isztrián. No és persze ne feledkezzünk meg Isztria látnivalóiról sem.

A tengerpart Isztrián

Búvárkodás

Nem kell hozzá nagy tudás, könnyedén tudunk búvárkodni olyan partszakaszokon, ahol 1-2 méter mély a víz. Én amikor Isztrián voltam utoljára, még nem is tudtam úgy úszni a víz alatt, hogy nem fogom be az orrom. És mégis sikerült kihalásznom ezt-azt a tengerfenékről, lásd a képen. Egyszerűen fantasztikus szórakozás volt. Azóta már átuszom a 25 méteres medencét egy levegővel, természetesen úgy, hogy nem kell közben befognom az orrom, hogy ne menjen bele a víz. :) Szóval már alig várom, hogy visszatérjek Isztriára, és most így próbáljam ki magam.

Búvárkodás

A strandok Isztrián

A strandok Isztrián ingyenesek, legalábbis én még nem találkoztam fizetős stranddal. Nagyrészük sziklás-köves, de akad homokos tengerpart is. Általában egy öbölben találhatók a strandok, és van, hogy ez az öböl el is van kerítve egy hálóval a nyílt víztől. Bár cápatámadástól nem kell tartani, nem hallottam, és nem is olvastam még ilyesmiről – valószínűleg azért, mert még soha nem fordult elő ilyesmi az Adrián.

Ha búvárkodni szeretnénk, és érdekes csigákat, kagylókat összegyűjteni a tenger fenekéről, érdemes keresni egy elhagyottam kis öblök, ahol kevés az ember, ergo még nem vadászták le a tengerfenékről a herkentyűket. A képen nem egy ilyen elhagyatott öböl, hanem egy népszerű strand látható. :)

A strandok Isztrián

Elhagyott kis öblök – Búvárparadicsom

Ha búvárkodni akarunk, érdemes elhagyni a zsúfolt strandokat, és elindulni valamelyik irányban a part mentén, amíg nem találunk egy szép kis öblöt, ahol csak magunk vagyunk. Itt aztán egyből több tengerisün vázat találunk, és eleve az egész valahogy sokkal hangulatosabb a nyüzsgő strandolók nélkül.

Elhagyott kis öblök - Búvárparadicsom

Vigyázzunk a tengerisünökkel a vízben!

Az egyetlen negatívum, hogy sok a tengeri sün. Kellemetlen a szúrásuk, akár még dokihoz is el kell velük menni, ha súlyos a dolog. De semmi vész, könnyű ellenük védekezni, elég ha egy – az ottani városok bazárjában, illetve azóta már itthon is kapható – műanyagpapucsban merészkedünk a vízbe. Kézzel meg még annyira sem nyúlunk a még elő tengerisünökhöz. Nem úgy a már kimúlt, csak a vázukat maguk mögött hagyókhoz! Azokat gyűjtsük be! És ne lepődjünk meg, ha megmozdulnak a tengerfenéken, van, hogy apró rákok kültöznek be a csigák, és sünök vázaiba.

 

      Következő oldal →